PRENTBRIEFKAARTEN

 

 

 

In Nederland verzamelt jong en oud prentbriefkaarten die een invulling geven aan zeer veel verzamelplezier.

Een verzameling welke net iets meer heeft dan alleen maar het plaatje.  

 

 1. Alfred Ost. Een Belgisch fenomeen. Bal Masque' s  Een kaart uit een serie van zes kaarten.   2. 100 jaar prentbriefkaart. 1992. Een Jubileumuitgave Luc Ritzen ontwierp deze kaart voor deze bijzondere gebeurtenis. Deze afbeelding hing in 1992 in groot formaat 2 x 3 meter in het Postmuseum te Den Haag.    3. Een kijkje op het station in Delft    4. De Vischmarkt te Leiden    5. Een kaart uit Lekkerkerk. De uitgever is S & W,N. van Nooten uit Schoonhoven    6. 1e Boomdwarsstraat. Een kaart uit een Amsterdamse volksbuurt   7. Momentopname uit het Amsterdamse straatleven. Bij Kaatje de Mosselvrouw   8. Dreischor. Een fotokaart met klasse   9. Amsterdam Een geillustreerde briefkaart ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in Amsterdam 1883. Een van de oudste kaarten van onze hoofdstad.   10. Opperduit, Lekkerkerk. Uitg. S & W. N. van Nooten, Schoonhoven

 

Het merendeel van de kaarten verzamelaars verzamelt topografie. Dat zijn dorps  en stadsgezichten.  Een stuk nieuwsgierigheid naar het verleden, waar de wieg van je voorouders stond de kerk waar je gedoopt werd je school, en vul het maar in. Het verzamelen van topografie is de laatste jaren zeer in de belangstelling gekomen. Historische verenigingen, gemeentelijke archieven, en een ieder die iets met genealogie van doen heeft  zijn er achter gekomen dat de prentbriefkaart net iets meer is dan een foto. Een stukje toegevoegde waarde door het straatmeubilair, een hondenkar, een groep mensen in de mode van die tijd. Kaarten met andere onderwerpen dan topografie zijn in ruime mate aanwezig. Fantasie, bloemen, dieren, personen, klederdrachten, automobielen, filmsterren, muziek. Te veel om op te noemen. En voor de beginnende verzamelaar educatief, aardig en betaalbaar.

 

De prentbriefkaart is nog niet zo erg oud, als je 140 jaar niet oud wil noemen. De bedenker van deze beeldcommunicatie is August Schwartz uit Oldenburg Duitsland.

Tijdens de Frans - Duitse oorlog  tekende hij op een correspondentiekaart in 1870 een kanon. Het verhaal er om heen is geromantiseerd en voor de liefhebber misschien interessant. In 1875  begon het goed op gang te komen.

 

In Nederland waren het in hoofdzaak de nieuwjaarswensen met vele vrome spreuken die de aanzet gaven voor de prentbriefkaart. De PTT had in deze een monopolie positie. De kaarten werden dan ook geďllustreerde briefkaarten genoemd. En voorzien van een opgedrukte postzegel. Op 1 april 1892 gaf de PTT zijn monopoliepositie op en was het een ieder vrij om prentbriefkaarten uit te geven. De triomftocht van de prentbriefkaart in Nederland was begonnen. Het formaat van de kaart was 140 x 90 mm. Het was niet toe gestaan om mededelingen op de adreszijde van de kaart te vermelden. Je komt op oudere kaarten teksten op de beeldzijde tegen. Een simpel getal. In 1903 werden er in Nederland 59 miljoen prentbriefkaarten verzonden. In Duitsland waren dat er 1161 miljoen. Dit was dan nog maar het begin van beeldcommunicatie. 1905 werd op de adreszijde een verticale lijn aangebracht. De periode tot 1918 was de gouden periode voor de prentbriefkaart. De geschiedenis van de prentbriefkaart is in 1987 in boekvorm verschenen. Op deze site vind u nadere informatie waar u verder mee kunt.

 


 

 

 

Even voorstellen. Een kaarten gek van het eerste uur. Maarliefst  zestig jaar bezig met het verzamelen en ik krijg er nog steeds niet genoeg van. Stond aan de wieg bij de oprichting van Vereniging Documentatie Prentbriefkaarten in 1978. Mijn verzameling is een topografische verzameling van Amsterdam. Verder alles wat er  mee te maken heeft. Dus reclame, illustratoren, informatie, volksleven, Als het maar op de prentbriefkaart staat.  En prentbriefkaarten die op de prentbriefkaart betrekking hebben. Daarbij als ik een mooie kaart tegen kom waar een verhaal aan zit laat ik hem niet liggen. Foto’s van Amsterdam  boeken over Amsterdam en informatie over alles wat van belang is. Eigenlijk een klein Amsterdam archiefje.

 

Wat doe ik daar nu mee?

Ik schrijf over Amsterdam in bladen boekjes. Ik adviseer jonge en beginnende verzamelaars met het opzetten van een prentbriefkaartverzameling.

 

                                                             In 2014  is mijn topografische verzameling prentbriefkaarten Amsterdam gedigitaliseerd en  opgenomen in de nieuwe beeldbank van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. ( VVAB )                                               Een bezoek aan deze site is de moeite waard. www.amsterdamsebinnenstad.nl

 

 

Ik bemiddel bij transacties als het maar op de  prentbriefkaarten betrekking heeft. Ik beantwoord vragen van iedereen die informatie wil over prentbriefkaarten. U kunt mij altijd bellen, een briefje schrijven of via de elektronische brievenbus.

Door de jaren heen heb ik mijn medewerking verleent aan een groot aantal publicaties waarin de Prentbriefkaarten uit mijn verzameling een belangrijke rol spelen.

Deze, maar ook andere uitgaven van mijn hand treft u aan op mijn fondslijst.

 

Bekijk een overzicht van de uitgaven van Simon van Blokland :    Klik hier

 


 

 

 

 

Deze actieve vereniging is al meer dan vijfentwintig jaar bezig met het inventariseren en documenteren van de Nederlandse prentbriefkaart. 

Van vele uitgevers verschenen er monografieën en uitlijstingen van de uitgegeven prentbriefkaarten. De Geschiedenis van de Prentbriefkaart en de Encyclopedie van de Nederlandse Prentbriefkaart zijn de standaardwerken die bij iedere prentbriefkaartverzamelaar thuis horen.

Ieder jaar is er het grote Prentbriefkaartenfestival te Barneveld.

Het VDP Bulletin dat eens per kwartaal verschijnt is een gedegen stuk vaklectuur. Het staat vol met  informatie, tips en contacten met mede verzamelaars.

Voor nadere informatie treft u onderaan op deze pagina de adressenlijst. 

 


 

 

 

Een aangrenzende liefde van mij is Stadsdeel De Baarsjes. Een van de mooiste en meest interessante wijken van Amsterdam. Architectonisch en historisch geeft het een goed beeld over de ontwikkeling van Amsterdam in het begin van de vorige eeuw.

 

 

Het is de moeite meer dan waard om de website van dit Stadsdeel eens goed te bekijken.

 

 

    

    

 

      Historisch Archief De Baarsjes

            Van Kinsbergenstraat 36 – 38

                  1057 PR Amsterdam

         www.historischarchiefdebaarsjes.nl

      archief@historischarchiefdebaarsjes.nl


 

Genealogie van Blokland

 

 

 

 

 

Simon is zeer geďnteresseerd in alles wat met de naam van Blokland te maken heeft. Het is een stuk gepaste nieuwsgierigheid naar het verleden van de familie. Mocht u iets weten de elektronische brievenbus staat open.

 

 

 


 

 

Adressenlijst: 

 

Vereniging  Documentatie Prentbriefkaarten.

Website: www.prentbriefkaarten.info

Administratie/ Penningmeester:  Andries Hibma, Hauwert 21,  1691 EA Hauwert.

E-mailadres: ahibma@hotmail.com

 

 

Tussen Antiek en Verzamelen

ACB Media Uitgevers

Kraaikampweg 24

9541 BR Vlagtwedde

tel: 0599 – 345770

 www.antiekenverzamel.nl

 

 

Simon van Blokland 

Schaarweide 9

1507 NJ  Zaandam

tel: 075 – 6703605

E-mailadres: simon@vanblokland.nl